04 August 2008

BioGlobe, Ekosistem ve Karidescikler


Uzun süredir gördüğüm ve sahip olduğum en entresan şeyi paylaşmak istiyorum: BioGlobe.. Kendisi Nasa teknolojisi ile suni ortamda oluşturulmuş bir eko sistem...

Bu şekilde anlatınca hiç bir sey anlaşılmıyor ama Türkçesi şu: evimde yusyuvarlak bir cam fanus var, bu fanusun içinde 5 tane karides yaşıyor ancak fanusun herhangi bir yerinden yem verebilme imkanı yok ama yem vermeye gerek de yok çünkü suyun içindeki eko sistem karidesciklerime gerekli besini sağlıyor.

Karidesciklerim gerekli besini, suyun içindeki bir yosundan alıyor ancak aslında yosunun kendisini yemiyor,içindeki bir tabakayı ve yosunun üzerindeki bakterileri yiyerek besleniyor. Bu eko sistemi sağlamak için, günde 10 saat karanlıkta kalmaları gerekiyor ancak ben 10 saatten uzun sürede bırakıyorum -bir şey olmuyor-

Ancak gelin görün ki, bu eko sistemden bir yandan da korkuyorum.. Mesela artık şehir dışından dönünce, evin kapısının zorlanmış olması; içeriye hırsız girmiş olması gibi korkularımın yerini; dönüşte cam fanusun kırılmış olması, fanustan çıkan karideslerin insan boyunu geçmesi gibi korkular aldı.

Yine de hayatımda edindiğim hayvanlardan en zahmetsizi ve en estetiği olduğunu söyleyebilirim.. Değişik fanuslara ve hayvancıklara BioGlobe kataloglarından bakabilirsiniz..

3 comments:

Anonymous said...

Cok merak ettim gercekten. Selincim dikkat et seni yemesinler:)

Anonymous said...

bende de vardı hatta yavrulamışlardı ama kedim fanusu kırdı,çok uzun zamandır heryerde bunlardan arıyorum, nerden aldığını söyleyebilir misin acaba? :)

Selin said...

2008 yilinda D&R'dan alinmisti ama hala satiyorlar mi fikrim yok...