11 April 2007

Yeni S.E.S Sistemi


Özellikle reklam dünyasının sıklıkla kullandığı sosyo ekonomik statü ölçeğinin ölçümlenme biçimi değişti. Geçen hafta katıldığım panelde bu sistemin ne şekilde değiştiği yönünde oldukca uzun (14:00 - 18:00 arasında 4 saat süren) bir panel gerçekleştirildi.

Yeni ölçümleme ile kişilerin ekonomik kapitalleri sosyo ekonomik bir veri olarak değerlendirmeye alınmamış. Kişilerin sosyal ve kültürel kapitalleri baz alınarak yeni gruplar oluşturulmuş.

Bu gruplamanın profilleri, tüketim alışkanlıkları ve yaşam tarzları ile Can Cağdaş'ın sunumu, etkinlikteki en -belki tek- güzel konuşmaydı. Bu gruplarla ilgili Milliyet gazetesi paneli oldukça iyi özetlediği için gazeteki haberden okumanızı tavsiye ederim.

Haberde okuyamayacağınız ayrıntılara gelince, panel giriş lobisi medya dünyasının ne kadar yuksek oranda kadın istihdam ettiğinin kanıtı olmakla beraber, Beymen ve Harvey Nichols'ın ayakkabı çanta reyonlarından sıklıkla alışveriş edenlere verilmiş bir davet gibiydi.

Bununla beraber, SES sisteminin ölçümlemesinin değişmesi dolayısıyla, geçmişteki A grubu ile şimdiki A grubunun karşılaştırılamayacağını söyleyen kişiye, Uğur Çağlı'nın "doğası gereği" şeklindeki kısa cevabı bence bir efsaneydi. Bu cevabın üzerine soruyu soran kişi "ee trend analizini nasıl yapacağız" sorusunu dialogun "doğası gereği" yöneltemedi bile - muhtemelen Türk olduğu için indirilmiş değişiklikleri sindirme potensiyeline sahip olduğundan kendince bir çözüm üretmiştir. Onun için endişelenmeye gerek yok!

Endişelenilmesi gereken, sunumlardan birinde yer alan kocaman resimlerle anlatılan SES grupları ve reklamcılık sektörü konusuydu. Sunumu dinleyen kişilerin profilinin dikkate alınarak, sunum hazırlanmasının gereğini bir kez daha anlamış oldum. Hemen hemen tüm dinleyicilerin medya sektöründen olduğu bir ortamda, doğru mecrada yayın yaparak hedef kitlesine ulaşan markayı temsilen birbirine kavuşmuş gülen iki çoçuğun resminin kullanılması ve benzeri anlatımlar dehşet vericiydi.

Yukarıda bir sürü dil döküp anlattığın paneli özetleyecek olursam: dedikodusu bol, dialogları ilginç, ofisten uzakta, keyifli gündü..

1 comment:

Anonymous said...

Okulda hocam olmuştu benim
Sn. Çağlı
artist olmakla beraber çok da dolu bir adam değildir maalesef :))

dodo