11 September 2012

Suraya Yaziyorum: Mobil Gelecek

"Demedi demeyin.. Suraya yaziyorum" serisinin ikinci yazisi, aslinda birinci aklimda bile yokken aklimdaydi ama bir turlu yaziya dokulemedi... Dokulemedi diye yok olmadi tabi, neredeyse bir yildir  kendisini kafamda tasiyorum.  Kapladigi yerin buyuklugu dolayisiyla ve yeni bilgiye yer acmak icin bir yaziyim kurtulayim. 

Kurtulma operasyonunda, ilk basta guvenlik sebebiyle konuyu en basindan aliyorum. Hayatimiza akilli telefonlarin girmesiyle hayat bir kolaylasti, hizlandi, sosyallesti ya... Konu oradan baslayarak ele alacagim ama bunlar olunca hayatimiz nasil degisti, butun uygulamalar bir arada calisinca hayatimizda aman da ne ilginc oldu diye devam etmeyecek. Bunlari muhtemelen tuketici olarak biliyorsunuz, bilmiyorsaniz da bunu yazan milyon tane makale var, icinden yakisikli bir tanesini gozunuze kestirin... 

Benim deginmek istedigim nokta bambaska:  Bu degisim tuketiciden kabul gordukce, telefon ureticileri daha kolay internet baglantisi saglayacak telefonlar uretmeye, daha hizli islemciler kullanmaya basladi. Operatorler artik internet erisiminin ve hizinin bir satinalma kriter olmasi dolayisiyla urunlerini bu yonde gelistirdi ve bunun reklamini yapmaya basladi ancak su anki mobil iletisim dunyasinin iki guclu oyuncusu -yani- telefon ureticisi ve operator -bence- yakin zamanda - 3 ile 5 yil arasinda- guc kaybetmeye baslayacaklar. Nedenlerini anlatabilmek icin once alt alta bir kac sey yazacagim
  • Akilli telefon
  • Kablosuz intenet erisimi
  • Internet uzerinde aninda mesajlasma/ telefon  ve video konusmasi saglayan uygulamalar.. (Whatsapp, Skype, Viber, Tango... vb gibi)
Yukarida saydigim ucune ayni anda sahipseniz aslinda telefon operatorune ihtiyaciniz yok. Buradan yola cikarak, gelecekte neler olacaginin falina baktigimda sunlari goruyorum: 
  • Gelecekte yasadigimiz sehri kablosuz internet baglantisi ile donatacak yeni sirketler olacak ve/veya bu buyuk sirketler sehirde kablosuz internet baglantisi saglama isine soyunacak.
  • Telefonun donanimi yerine kullanabildigi yazilim satinalma kriteri haline gelecek. 
  • Mobil uygulamalar yeni telko krali haline gelecek. Telefon ureticileri ve yazilim saglayicilar ; uygulamalari kendi isletim sisteminde oncelikli yazilmasi icin gayret gosterecek, (Su anda tipik olarak gordugumuz, her yazilimin ilk iPhone IOS icin yazilmasiyla mucadele baslayacak)
  • Mobil uygulamalari kendi isletim sistemlerine "exclusive" kullanma hakki almaya calisiyor olacak, Mesela “Shazam” sadece IOS’da calisacak gibi.
  • Sirket evliliklerinde alisilmadik kombinasyonlar eklenecek. Mesela AT&T / Vodafone / Turkcell gibi operatorler, Whatsapp gibi ufak yazilim sirketlerini satin alacaklar.
  • Kucuk capli mobil uygulama gelistiren sirketleri bir cati altinda toplayacak mobil uygulama ajanslari olusacak ve bunlar telekomunikasyon pazarinin yeni gucleri haline gelecek.     
Demedi demeyin, suraya yaziyorum! (Yazdim) 


4 comments:

8tasarim said...

saçmalık

Anonymous said...

ne biçim blok elinden bukadarımı geliyor

Selin said...

Evet Musti'cim.. Daha iyisini yapinca haber verirsin, optum

Not: Musti DirenGezi'den arkadasim, bana laf yetistirmekle mesgul, sayesinde eglence oluyor. Komik insan, cok yasa

Selin said...

Ha bir de Musti'cim blok degil blog deniyor bu olaya. Is arkadaslarinin yaninda filan soylersin, rezil olma..

Turkce'de de bazi eksiklerin var ama onlari bu gunu kadar ogrenememissin, benim ogretmeye gucum yetmez